,,Cărările Mântuirii"

,,Cărările Mântuirii"

vineri, 23 septembrie 2011

Frumuseti maramuresene la Manastirea din Botiza







        Manastirea este situata pe DN 18 Sighetu Marmatiei, spre sud – Vadu Izei (6 km ) ramificatie la stanga, DL spre Barsana (15 km) – Sieu (19 km) – ramificatie la dreapta, spre Botiza (15km),
sau:  Borşa – Dragomireşti – Ieud – Botiza

Stareţă este Monahia Rafaela Rogojan. Apartine de Protopopiatul Ortodox Român Viseu, Episcopia Maramuresului si a Satmarului, Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.


Hramul manastirii este ,,Schimbarea la Fata"(6 august).



Lucrarile la Sf. Biserica au inceput in anul 1993, si este amplasata in apropierea unei manastiri vechi, care a fost distrusa de catre Bucov in 1762. Manastirea din Botiza a devenit cunoscuta in toata tara datorita unei icoane facatoare de minuni.





    Prin puterile lor si ajutoarele primite, maicutele au strans o suma de bani sa cumpere cateva vaci. Apoi a aparut ocazia procurarii acestei icoane. Dupa ce s-au sfatuit, au hotarat ca hrana spirituala este mai importanta decat cea trupeasca si maica stareta a plecat la Athos sa aduca icoana. Nu mult dupa intoarcere, un om cu suflet, auzind de sacrificiul lor, le-a daruit vacile atat de necesare.


«Aici este un loc vechi de spriritualitate. O batrana foarte credincioasa care a trait mai demult aici, a prorocit ca aici va fi manastire, pentru ca aici vedea flacari pana sus la cer”. Piatra de temelie a manastirii a fost pusa de catre Prea Sfintitul Justinian Chira in anul 1991, la 14 august.
      Constructia manastirii a inceput in 1991, lucrarile fiind coordonate de mesterul din Botiza, Vasile Petrehus, la dorinta credinciosilor si a parintelui.
       Manastirea este construita din lemn masiv de brad, cu pridvorul impodobit cu arcade maramuresene, sculptat in stil maramuresean. Initial a fost acoperita cu tabla, iar din 2001, dupa ce a venit aici maica Rafaela, a primit binecuvantarea Prea Sfintitului Justin sa fie inlocuita tabla, pentru a respecta traditia maramureseana, acoperind-o cu sindrila.
     Pictura este lucrata in fresca, in stil neobizantin de catre pictorul Ion Botis din Viseu de Sus impreuna cu familia. In biserca sunt pictate scene biblice. Sculptura din biserica a fost executata de catre un grup de sculptori de la Humulesti”.
     Biserica din complexul monahal a fost sfintita in 2007 de catre Prea Sfintitul Justin. De atunci s-a continuat extinderea complexului. Maica Rafaela spunand ca, in prezent s-a definitivat casa cu paraclis, muzeul si zidurile de sprijin iar clopotnita urmeaza a fi finalizata cat de curand.


La hram si la marile sarbatori crestine, dealul manastirii e plin de credinciosi. Maica stareta spune insa ca viata spirituala este foarte animata si in restul anului, datorita icoanei facatoare de minuni pe care o adaposteste manastirea. Icoana „Mangaietoarea” a fost adusa in 2003 de la Mntele Athos. Maica Rafaela spune ca inclusiv modul in care „Mangaietoarea” a ajuns la Botiza este o minune:
„Icoana a venit la noi ca printr-o minune. Autocarul cu care a fost adusa a fost oprit, dar vamesii n-au controlat marfa. In mod normal, aceasta icoana nu putea fi transportata si nu putea intra in tara, dar vamesii nu i-au controlat pe pasageri. A fost minunea ei. Icoana este foarte-foarte puternica. O sa va spun de cateva minuni. In 1321, cand Grecia s-a confruntat cu razboiul cu turcii, dupa ce s-a incheiat slujba, staretul Manastirii Vatopedu a ramas sa se inchine la icoana, iar la iesire a auzit o voce care i-a spus: nu deschideti portile si va urcati pe ziduri si alungati piratii. S-a auzit de trei ori, iar cand s-a uitat inapoi a vazut o lumina puternica. A vazut ca Mantuitorul, in forma de copil, vorbea cu Maica Domnului. Acesta a intrebat daca nu poate fi lasata aceasta incercare, ca unii dintre ei nu-si fac datoria. Iar atunci raspunsul Maicii a venit: nu, fiul meu, pentru ca eu sunt mama lor si trebuie sa-i ajut. „Piratii” n-au intrat in curte, au fost alungati de pe ziduri. Iar in timpul in care s-a facut minunea, icoana si-a schimbat pozitia. Asa ca dupa aceea, din orice punct te uiti la icoana ai impresia ca Maica Domnului se uita la tine”.

„De cand este la noi aceasta icoana s-au produs foarte multe minuni, in special in cazul femeilor care nu puteau sa aiba copii. De asemenea, au fost si multe vindecari miraculoase. Oamenii se intorc si ne povestesc ce li s-a intamplat si dau multumire. Vin oameni din toata tara. Sunt foarte multi cei care simt puterea icoanei, ii simt dragostea si simt o apropiere de Maica Domnului. Si pentru mine, parca oriunde merg este cu mine
     Manastirea este asezata pe ,,Valea Sasului", intr-un loc mirific care te indeamna la meditatie si rugaciune.


  Intrand in aceasta manastire pelerinule, negresit vei fi invitat la un blid de,,linte" si un pahar cu apa rece si crstalina.
Manastirea Botiza mai este supranumita si ,,noua Barsana"

                             casa  ,,Ioana lui Ungur", pastrata ca in vremurile de demult.....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu