Este situata la sud-vest de Satu Mare, distanta circa 55 km, pe soseaua Satu Mare-Carei, din Piscolt 7 km dreapta, spre granita cu Ungaria. Daca se foloseste trenul, gara de destinatie este Resighea. Din gara se merge 0,5 km pana la bariera, unde este soseaua pentru Scarisoara Noua, dreapta 4,5 km. Complexul manastiresc este construit in dreapta soselei la 200 m distanta, intr-o zona de ses, in apropierea unei padurici de salcam, un teren nisipos in care se infunda piciorul pana la glezna. Satul de granita Scarisoara se afla la circa 300 m de manastire.
Manastirea Scarisoara Noua, inchinata Sfantului Ioan Botezatorul, este o manastire infiintata in anul 1991, de comunitatea de moti stabiliti in satul Scarisoara Noua, in urma reformei agrare din anul 1924. Actualmente manastirea din Scarisoara Noua cuprinde biserica in stil bizantin, chilii, anexe gospodaresti, turnul-clopotnita si chilii pentru pelerini.
Acest asezamant monahal se afla intr-un punct deosebit al Romaniei, pe granita de vest. Pozitia lui aici este una care se datoreaza credinciosilor din localitatea Scarisoara noua care sunt moti colonizati in aceasta parte de tara si care si-au dorit o manastire in vatra satului lor. Pe de alta parte faptul ca este aici chiar pe granita Romaniei este o poarta deschisa spre dialog. Pe de o parte este o cetate a ortodoxiei. Pana unde este ultimul altar ortodox, ultima biserica si ultima manastire, romanii isi vor pastra identitatea credintei, a limbii, a culturii si a traditiei. Pe de alta parte aceste altare asezate in aceasta parte de vest a Romaniei intra in dialog cu occidentul care are traditiile si valorile lui. Ei ne prezinta noua atat de multe capodopere pe care le-au creat in perioada de prosperitate si libertate, iar noi le prezentam ferestrele noastre spre cer, asezamintele noastre monahale care se intemeiaza pe multa jertfelnicie, pe multa truda, pe multa osteneala si rastignire si darnicie a credinciosilor care din putinul lor au contribuit sa se construiasca toate acestea. Acesta este rolul propriu-zis al acestei manastiri asezate pe granita de vest a Romaniei care incepe sa intre in simfonie cu manastiri care au un trecut de 200, 300, 400 de ani cu manastirilor, vechi ctitorii voievodale.
"Noi n-am avut aici voievozi in Transilvania, nici in Maramures, desi se numeste Maramuresul Voievodal, dar am avut un popor care s-a manifestat voievodal" a marturisit PS. Iustin Sigheteanu.
Prin stradaniile neobositului staret, Protosinghelul Teofil Pop se afla construita aici biserica, casa monahala, s-a introdus lumina electrica si s-a perfectionat drumul de acces.
Icoana a Mantuitorului nostru Iisus Hristos si a Maicii Domnului lucrate in atelierele Patriarhiei Române din Bucuresti
In prezent staretul acestei manastiri este Arhim. Dr. Timotei Bel, Exarhul manastirilor din eparhia Maramuresului si Satmarului, care a realizat in ultima vreme lucruri foarte importante a construit un ansamblu de locuinte, s-a refacut turnul de la intrare, aleile pietonale din piatra de munte care fac legatura intre biserica si altarul de vara si celelalte anexe ale manastirii. Altarul de vara este construit in stil maramuresan si este considerat o adevarata bijuterie arhitecturala. Padurea de salcami care imprejmuieste manastireai formand un brau in jurul altarului de vara astfel au fost concepute si aleile, unele dintre ele fiind amplasate pe diferite trasee din padure, ceea ce te duce cu gandul la vremurile de odinioara.
Icoana facatoare de minuni
Frumoasa catapeteasma a bisericii
Icoana a Sfantului Ioan Botezatorul, hramul Bisericii - pictata de doi monarhi din schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos in anul Domnului 2010
In turn exista posibilitatea de cazare a 25 de persoane. La primele doua etaje si la mansarda se afla cate doua camere pentru doua persoane, cu baie proprie, iar la mansarda se afla si doua camere a cate 6, respectiv 7 paturi.
In turn se afla se afla clopotnita, in care sunt asezate trei clopote, cantarind 900kg, 600kg si respectiv 300kg.
Imagini din muzeul motilor |
Altarul de vara din padure |
Clopotnita manastirii |
In prezent numara sapte vietuitori care prin munca si rugaciune sunt un motiv de inaltare a vietii locuitorilor de pe granita de nord-vest a Romaniei. Pe plan duhovnicesc Manastirea a progresat deosebit fiind foarte fregvent cercetata de credinciosii din zona si chiar din intreg judetul.