,,Cărările Mântuirii"

,,Cărările Mântuirii"

joi, 11 august 2011

In inima ardealului Manastirea Valea Mare,,Sf. Ioan Botezatorul" vegheaza asupra martirilor cazuti pe acele meleaguri si insufleteste credinta stramosesca atat de lovita peste veacuri





"Cand te mangaie pe frunte parintele Gheorghe, parca simti cum te inalti la cer!"
.
Staretul Gheorghe Avram, un preot foarte pretuit si iubit, pe care crestini din toate zonele tarii il cauta cu nesat. Cand credinciosii pleaca pe urmele unor duhovnici e semn ca "se amesteca" Dumnezeu.
A venit impreuna cu trei calugari, ca sa puna piatra de temelie aici, incepand lucrarea cu mainile goale. Bolovanii de rau pentru zidirea temeliei veneau cu carutele numai pana-n vale, unde era drum. Mai departe, pe poteca, pana sus, la manastire, ii cara parintele in spate, unul cate unul, prin glod si noroi.

Primele rugaciuni le –a facut intr-o bojdeuca din barne unde si dormea impartind hrana si acoperisul cu cei care veneau la slujbele de noapte avand drept luminator focul din soba si lumanarile fiindca nu era curent electric. Apoi s-a construit si bisericuta din lemn in care se slujea chiar si anul trecut (29-30iulie 2010), fiind cu totii in asteptarea sfintirii noului paraclis. Un lacas spatios cu icoane deosebite , mobilier lucrat cu maiestrie iar mesterii pictori sau intrecut pe sine poate si pentru faptul ca parintele staret Gheorghe Avram le-a dat o sansa unica (mai ales ca acestia erau abia studenti), sa ajunga in lumea buna a zugravilor de biserici. Toate constructiile incepute se ridica cu o viteza uluitoare. De ce? Pentru ca parintele aduce de nicaieri oameni credinciosi si darnici dar si pentru ca acolo sus la polul frigului romanesc (Intorsura Buzaului), se poate construi numai doua luni pe an.
  Nu, nu cere,nimeni nu l-a auzit  niciodata, sa ceara. Si totusi, ajutoarele vin din toate partile. A adus atatia credinciosi la biserica, atatia oameni la credinta, e plina manastirea duminica si la sarbatori, iar la zilele de hram, toata valea se umple de oameni si de masini venite din toate partile tarii. Pe toti ii ospateaza atat cu hrana cea trebuincioasa trupului dar nu inainte de a le potoli setea cea duhovniceasca. Vara manastirea este plina de copii, elevi seminaristi  si studenti teologi care atunci cand il vedeau pe parintele staret se luminau la fata inconjurandu-l ca pe un adevarat parinte.
  Staretul Gheorghe Avram a plecat spre manastire din localitatea Valea Mare unde s-a nascut si a copilarit. A ajuns in obstea manastirii Cocos( Jud Tulcea)imediat dupa armata dupa o intamplare nefericita dupa care este ales staret la Manastirea Dervent(jud. Constanta) iar din 1998  dupa ce definitiveaza proiectul de la Manastirea Dervent revine pe meleagurile sale unde ridica acest mare complex monahal amenajat intr-un spaţiu sacru pe un teren în care au dat jertfă de sânge ostaşii români în timpul eliberării ţării.
                             


                                           

                                                          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu